Resepi ini diambil dari Chef Wan's official website...
Cam sedap je...yang..nanti kita try la ye..
Cam sedap je...yang..nanti kita try la ye..
AYAM STRAGANOFF
Bahan-bahan :
2 keping daging ayam fillet (dipotong kecil)
2 s/besar sos “worcestershire”
1 s/besar minyak masak3 ulas bawang putih (dicincang)
1 biji bawang besar (dipotong dadu)300 gm cendawan butang (dihiris nipis)
3 s/besar sos tomato2 cawan susu segar (rendah lemak)
2 s/kecil tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air)
1 batang lobak merah (dipotong dadu)
½ s/kecil garam
½ s/kecil lada sulah1 cawan air
Kaedahnya..(ayat yg Chef Wan selalu guna) :
1. Perapkan ayam dengan sos worcestershire selama 1 atau 2 jam atau lebih.
2. Panaskan minyak, goreng bawang putih dan bawang besar sehingga wangi.
3. Masukkan ayam dan kacau selama 4 minit, tambahkan cendawan, sos tomato, lobak merah, garam dan lada sulah, kacau rata.
4. Tambahkan susu dan tepung jagung.
5. Perlahankan api dan angkat apabila sudah pekat.
2 keping daging ayam fillet (dipotong kecil)
2 s/besar sos “worcestershire”
1 s/besar minyak masak3 ulas bawang putih (dicincang)
1 biji bawang besar (dipotong dadu)300 gm cendawan butang (dihiris nipis)
3 s/besar sos tomato2 cawan susu segar (rendah lemak)
2 s/kecil tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air)
1 batang lobak merah (dipotong dadu)
½ s/kecil garam
½ s/kecil lada sulah1 cawan air
Kaedahnya..(ayat yg Chef Wan selalu guna) :
1. Perapkan ayam dengan sos worcestershire selama 1 atau 2 jam atau lebih.
2. Panaskan minyak, goreng bawang putih dan bawang besar sehingga wangi.
3. Masukkan ayam dan kacau selama 4 minit, tambahkan cendawan, sos tomato, lobak merah, garam dan lada sulah, kacau rata.
4. Tambahkan susu dan tepung jagung.
5. Perlahankan api dan angkat apabila sudah pekat.
0 comments:
Post a Comment